Közösség

Partnereink


 


2012.03.09. 12:38 KDSZ

Szakpolitikák szakértői - 2. előadás

Címkék: eu külpolitika kurzus Szakpolitikák szakértői Nász Adrienn

Vers Ádám írása:

Szakpolitikák szakértői kurzusunk második előadója 2012. február 29-én Nász Adrienn volt, aki jelenleg a Külügyminisztérium EU Koordinációs Főosztályának munkatársa. Előadásának célja az volt, hogy a hallgatóság bepillantást nyerjen a főosztály és a Külügyminisztérium működésébe, megismerhessék, hogy milyen is ott dolgozni.

Bemutatásra került a minisztérium felépítése, kiemelve természetesen az EU államtitkárságot. Mint megtudtuk, szervezetileg ide tartoznak pl. a belső piaci kérdések, az EU bírósági ügyek, a koordináció és a bővítés is. A személyi állományt tekintve 15-20 fő alkotja az EU Koordinációs csapatot. Mivel az államtitkárságnak nem csak a magyar, hanem az európai (Brüsszel, Luxemburg, Strasbourg) munkarendhez is igazodnia kell, így gyakoriak a késői órákba nyúló munkanapok, vagy éppen az utazások akkor, amikor a brüsszeli munkacsoportüléseken kell részt venni.

Adrienn révén kis ízelítőt kaphattunk a diplomáciai világ működéséről, arról, hogy milyen folyamat eredményeképp tud kiküldetésre utazni egy diplomata, s hogy ennek családjára nézve milyen következményei, sajátosságai vannak.

Ezen kívül az EU-s tárgyalásokról, azok menetéről és világáról is gyűjtöttünk többlettudást. Az előadásból kiderült, hogy minden tárgyalásra készül egy dosszié, mely az összes fontos információt (akár több nyelven) tartalmazza azért, hogy felkészülve, az álláspontoknak megfelelően lehessen érvelni, alakítani a konzultációkat.

Szakmai tárgyalásokon hangsúlyos szerepet kapnak a Coreper I. és Coreper II. nagykövetek is (Tanács munkáját nagyban előkészítik), amelyek különbségét tisztáztuk az előadás során.
A szakmai sarokpontok mellet lehetőség nyílt megismerni, hogy milyen felvételi folyamat által lehet bekerülni munkatársként a minisztériumba. Ebben kiemelkedik a nyelvtudás, az általános külpolitikai tájékozottság és a széles látókör is. Megfigyelhető, hogy a munkatársak nagy része az uniós szakterületen meglehetősen fiatalnak mondható, így egy dinamikus, magas színvonalon és precízen dolgozó személyi állomány jött létre. Ehhez természetesen a legfelsőbb vezetők minden részletre kiterjedő figyelme, s a pontosság megkövetelése is nagy mozgatórugót jelent.

Fontos a fentieken kívül kiemelni az előadásból, hogy hamarosan (április 1-jétől) mindenki számára használható eszközzé válik a polgári kezdeményezés, amely lehetővé teszi, hogy az európai állampolgárok 1 millió aláírás gyűjtésével felkérjék a Bizottságot, hogy általuk fontosnak tartott kérdésekben jogszabály-alkotást kezdeményezzen. Az ügy pikantériája, hogy ezzel az Európai Bizottság jogszabály-kezdeményezési monopóliuma kvázi megszűnik, s ez által is látszik, mennyi minden változik az EU-ban. Fejlődik, alkalmazkodik, előretekint. Összességében tehát látható, hogy a külügyi terület minden napja izgalmas, új kihívásokkal teli, ugyanakkor nagyon nagy felelősséget is jelentő hivatás.

Előadónknak, Nász Adriennek ezúton is köszönjük az izgalmas és tartalmas előadását, s kívánunk Neki további szakmai sikereket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr654299602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása