Közösség

Partnereink


 


2012.03.23. 01:15 KDSZ

Mihalovics Péter előadása - 2012. március 20.

Címkék: rendezvény

„Olyan Magyarországot szeretnénk építeni, ahol minden fiatal úgy gondolkodik: törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem!”

A KDSZ – Közgazdászok a Közpolitikában szervezésében Mihalovics Péter, Miniszteri Kabinetfőnök, az Új Nemzedék Jövőjéért Felelős Miniszteri Biztos volt vendégünk.

(Kurucz Kitti írása)

 

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program 2011 februárjában indult el, melynek célja egy átfogó, a korábbi évek gyakorlatához képest új szellemben íródott keretprogram megalkotása volt.

A programalkotás, mely 3 lépcsőből tevődik össze, melyek a következők: 

1. ifjúságkutatás

A kutatás keretében 1 200 fő 14-35 év közötti fiatalt kérdeztek meg. Fiatalokat, hiszen a fiatal nemzedék tapasztalja és érzi az ország jelenlegi problémáit, melynek kiküszöbölésére saját hozzászólásaikkal lehet közösen tenni, változtatni, mit várnak el döntéshozóiktól. A kutatás, melynek keretében az ország minden megyéjében 3-3 középiskola tanulóit, valamint a HÖOK és a Diákparlament résztvevőit szólították meg, 2 kérdésből állt: Mit látnak a legégetőbb problémának környezetükben, jelen élethelyzetükben? Milyen megoldási javaslataik vannak? Ezzel a fiatalok hozzászólhatnak, beleszólhatnak a program kialakításába, amely az adott korosztály elképzeléseit tükrözni. 

2. vitairat

A vitairat 10 terület köré csoportosul:

  • Budapest
  • vidék
  • nők helyzete
  • kultúra
  • tehetséggondozás
  • karriertervezés
  • sport
  • szórakozás
  • családalapítás
  • állampolgári aktivitás

Az egyes témákhoz 10 saját közösségében kiemelkedő embert („celebet”) rendeltek, akik távol állnak a politikától, de egy közös és jó ügy mellé álltak, támogatják a kezdeményezést. Az ügy képviselőinek „beosztása”: kommunikációs szakmenedzser, fővárosi képviselő, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének aktivistája, rapper, jogász, jazzénekesnő, színésznő-díszlettervező-jelmeztervező, színésznő, Doktorandusok Országos Szövetségének főtitkára, a Leonar3do feltalálója, HÖOK elnök, FIVOSZ alapító elnök, világbajnok öttusázó, a Magyar Kézilabda Válogatott játékosa, a Desing Terminal ügyvezető igazgatója, DJ, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, énekesnő, történész-politológus, újságíró.

3. a vitairat bemutatása és az ahhoz kapcsolódó országjárás

A vitairatot 2011 júniusában mutatták be. A vitairat ismertetése után az ország régióiban országjárást tartottak, melynek keretében a szakma képviselőivel, ifjúsági referensekkel, érdekvédelmi szervezetekkel bemutatták a kezdeményezést. A vitairat bemutatása során lehetőség nyílt további javaslatokra, ötletekre, vélemény-nyilvánításra.

az Új Nemzedék Jövőjéért vitairat, 2011:

http://www.ujnemzedek.hu/files/tiny_mce/vitairat0116.pdf

A program népszerűsítésére, és  további lehetőség nyílt a nyár folyamán a zenei fesztiválokon, valamint a facebook felületén is (www.facebook.com/ujnemzedek).

3. Ifjúságpolitikai Keretprogram

A programot 2011. december 21-én a Kormány vita nélkül elfogadta (1494/2011 (XII. 21.) Korm. hat.).

A program beavatkozási területei:

  • karrier és egzisztencia
  • otthonteremtés és családalapítás
  • szabadidő hasznos eltöltése
  • állampolgári aktivitás

Ezeken a területeken változtatni kell tudni, olyan Magyarországot kialakítani, amely versenyképes tud maradni. És ehhez egy olyan nemzedék kell, akik Magyarországon képzelik el jövőjüket, felelősséggel vannak magukért, hazájukért. Mint az előadás címében is szerepel: törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem. A cél egy olyan jövőt kialakítani, ahol érdemes tervezni, élni, küzdeni, sikereket elérni. Legyen lehetőség és esély a munka világa felé a helyi piacon elhelyezkedni.

A program időtartama 2012-2016 közötti időszakra lett kitűzve, mely Európai Uniós forrásokból valósul meg, melynek összege 7 milliárd Ft.

Kiemelt programok, kezdeményezések:

  • Zánka újratöltve: európai ifjúsági üdülőtábor kialakítása
  • Nemzeti Ifjúsági Tanács felállítása: ifjúsági érdekérvényesítő szervezet
  • Van kihez fordulnod! középiskolai mentálhigiénés program
  • ifjusag.hu – fiatalok tájékoztatása
  • cserkészmozgalom fellendítése
  • Önkormányzati Ifjúsgi Akióprogram: ifjúsági kerekasztal és ifjúsági önkormányzat

További információk: http://www.ujnemzedek.hu/

A Kormány ifjúságpolitikai keretprogramja 2012:

http://www.ujnemzedek.hu/files/tiny_mce/keretprogram0116.pdf

Köszönet az előadónak, Mihalovics Péter úrnak a program ismertetéséért és előadásáért, a kérdésekre adott őszinte válaszaiért, illetve Hoós Renáta úrhölgynek a segítőkész közreműködéséért. Reméljük, hogy már mi is érezhetjük a program hatását vagy már most is valljuk, hogy érdemes a hazánkért tenni, itthon maradni, sikereket elérni, magyarságtudatunkat erősíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr634334218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása