Közösség

Partnereink


 


2013.03.08. 08:49 KDSZ

Disputa: állam vagy piac?

Címkék: oktatás felsőoktatás disputa

Az állam vs. piac dichotómia a felsőoktatás finanszírozása kapcsán is örök viták generálója mind szakmai körökben, mind a hétköznapi életben. A KDSZ – Közgazdászok a Közpolitikában diákszervezet felsőoktatás-politikai kurzusának keretei között erről a dilemmáról rendezett vitaversenyt március 7-én.

A csapatok vitája során számos szakmai érv hangzott el a tandíj bevezetésének szükségessége mellett, ugyanakkor az ellenfelek részéről az is kellően alátámasztásra került, hogy szükség van az állami jelenlétre is a felsőoktatási rendszerben. Mivel azonban a dilemmát nem lehetett az érvek mérlegre rakásával eldönteni, s megdönthetetlen igazságként kihirdetni az egyik oldal győzelmét, ezért a zsűri – melynek tagjai Veres Pál, nyugalmazott oktatáspolitikai szakmai tanácsadó, a BCE docense; Vers Ádám a KDSZ alapítója és tiszteletbeli elnöke; Kemény Kornél, illetve Golovics József a szervezet elnöke és alelnöke voltak – a pontozás során a részt vevők vitakészségét is pontozta.

A disputa döntő fordulójában a csapatoknak egy második kérdésben is véleményt kellett nyilvánítaniuk, melynek témája a hagyományos (osztatlan) és a többciklusú (Bologna) képzési rendszerek előnyeinek, illetve hátrányainak bemutatása volt.

Az így kialakult rendkívül szoros végeredmény végül a Lakatos Gergő, Bátovszki Márton, Retezi Richárd, Müllner Jasper, Stan Róbert alkotta csapat győzelmét hozta a második helyezett Kovács Olivérből, Vancsa Milánból, Süli Juditból, Budai Lászlóból és Bóta Nikolettből álló csapattal szemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr105338534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása