Közösség

Partnereink


 


2012.04.04. 21:43 Golovics József

Az EU-s táblák és a fiskális illúzió kapcsolata

Címkék: eu közpénzügyek

Kurzusunk legutóbbi előadásán szóba került az EU-s projektek mellett található táblák kérdése. Egészen pontosan az, hogy az Unió által finanszírozott beruházások mellett fel kell(ene) tüntetni: "a projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg".

A kép jelen bejegyzés esetében csak illusztráció

Az, hogy a fentihez hasonló jelzések feltüntetésére szükség van, nem kérdés. Ennek egyrészt vannak morális okai - illik jelezni, ha valamit másnak a pénzéből finanszírozunk -, másrészről viszont közgazdasági megfontolások is szólnak az informálás fontossága mellett.

Amikor egy tagállam uniós forrásból hoz létre egy helyi közjószágot, akkor azzal egy kormányzati szintek közötti transzfer megy végbe. Ilyen kormányközi transzferek a központi kormányzat és a helyi önkormányzat viszonyában gyakorta előfordulnak: mivel az állampolgárok adójuk nagy részét az előbbinek fizetik, ezért utóbbi a saját forrásainak hiányában csak a központ segítségével tudja finanszírozni az általa nyújtott közszolgáltatásokat. Az ilyen transzfereknek viszont az a hátulütőjük, hogy növelik a fiskális illúzió jelenségét.

Ajánlott irodalom: Oates, W. E. (1991): On the Nature and Measurement of Fiscal Illusion: A Survey. In: Oates, W. E.: Studies in Fiscal Federalism, 431-448. o., Elgar, Aldershot

A fiskális illúzió elmélete szerint a polgárok hajlamosak alábecsülni a közszolgáltatások költségeit. Ez különösen igaz akkor, ha az alsóbb szintű kormányzat (esetünkben a tagállam) a felsőbb szint segítségével (EU), keresztfinanszírozással teremt meg bizonyos közjavakat. Ennek oka, hogy az állampolgárok nem látnak bele a háttérben zajló pénzmozgásokba, így a megfelelő informálás hiányában könnyen azt hihetik: a tőlük beszedett adó volt képes fedezni az összes fejlesztést - amik így a szemükben értelemszerűen olcsónak tűnnének.

Ez természetesen nem jó, hiszen az lenne a kívánatos, ha az emberek valós információkkal rendelkeznének a kormányzati beruházások árát illetően. Hiszen gondoljunk csak bele: hogyan viszonyulnánk ahhoz a kormányzathoz, amelyikről azt látnánk, hogy "mindenre van pénze", mégis több adót kíván beszedni tőlünk?

A pontos informálás tehát alapvető feladata az államnak. Igaz ez általánosságban az információs aszimmetriák kezelése kapcsán, valamint a költségvetési illúzió jelenségének elkerülése érdekében is.

A tanulság tehát nem bonyolult: mindenkinek az érdekében áll, hogy ki legyenek rakva az EU-s táblák.

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr434364318

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Táblákkal a tévhitek ellen 2012.04.06. 13:29:50

A magyarországi fejlesztések, felújítások mellett gyakran találkozhatunk egy táblával, ami azt hirdeti: "a projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg". Sokakban talán felmerül ilyenkor a kérdés: ezt meg minek kellett kitenni?A kép jel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bihari Csaba 2012.04.04. 23:07:38

Valamint a táblakészítő és marketing cégek számára is biztos megrendelést biztosít. Tapasztalatom alapján az emberek szignifikáns részét az esetek jelentős részében nem érdekli kinek a finanszírozásával valósult meg az adott projekt, sőt bizonyos esetekben maga a megvalósult projekt is hidegen hagyja őket. Ez a társadalmi közöny is egy fontos kérdés. Mindezek ellenére a cikkel és a szemlélettel egyet értek.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2012.04.04. 23:27:29

@Bihari Csaba: hát igen, ez sem egy utolsó szempont. Mondjuk úgy, hogy én a kérdésnek inkább az elméleti vonatkozásait próbáltam megragadni :)

Egyébként, ha van időd, akkor nagyon szívesen fogadnánk az álláspontodról egy cikket, válaszként erre a bejegyzésre.
Halkan jegyzem meg, hogy a blog indulásakor pontosan ilyen szándékok vezéreltek minket :)

Bihari Csaba 2012.04.04. 23:38:27

@Golovics József: Igyekszem időt szakítani rá, mert ez egy érdekes téma :)
süti beállítások módosítása