Közösség

Partnereink


 


2011.10.19. 17:00 KDSZ

KDSZ tábor előadás – Eger, 2011. október 15.

Címkék: rendezvény

A KDSZ - Közgazdászok a Közpolitikában diákszervezet hétvégén rendezett egri táborában szakmai program keretében Bori Attila tartott előadást az egri Városházán. Az előadás témája: Eger város folyamatban lévő fejlesztései, pályázatai.

A tovább gombra kattintva Kurucz Kitti összefoglalóját olvashatjátok el a programról.

Bori Attila bevezetésként elmondta, hogy Eger történelmi és turisztikai szempontból kiemelkedő, emellett oktatási térség is (2 felsőoktatási intézménye van). Ha meghalljuk a város nevét, először az egri vár és a bor jut eszünkbe. A város ezeken a szempontokon túl azt szeretné, hogy az egész város adjon valami maradandót az ideérkezőknek, s pl. termál- és gyógyvizei is jobban a köztudat részei legyenek

 

Megvalósuló pályázatok (folyamatban vannak):

  • Intermodális közösségi közlekedési központ:

A projekt lényege az európai kulturális színvonalnak megfelelő közlekedés kiépítése a Volán és MÁV társaságokkal közösen.

  • Bölcsőde 20 férőhelyes bővítése

 

Önkormányzati szervezetek fejlesztése:

Ezek saját pályázatok, melyben az önkormányzat partnerként, tulajdonosként vesz részt.

  • Omya Eger-Felnémet

Mészkőfeldolgozó telep bővítése, veszélyes anyag jelenlétének eltávolítása, közművesítés, felparcellázás

  • Termálfürdő és uszoda

Szezonalitás redukálása (egész évben látogatható legyen), élményelemek bővítése.

 

Partnerségben megvalósuló beruházások:

  • Kepes György nemzetközi művészeti központ

A művész hagyatékát Eger városra hagyta, nemzetközi interaktív-múzeum megvalósítása.

  • Az egri vár és erődrendszer

Turisztikai fejlesztés, rekonstrukció

 

További beruházások:

  • Érseki Palota

Líceum, mely az oktatás szempontjából lényeges, Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont kialakítása

  • Város a város alatt

Érseki pincerendszer eredeti állapotba való visszaállítása, új attrakciók telepítése.

  • Közoktatási térségi sajátosságokhoz igazodó szervezése és infrastruktúrájának fejlesztése

Az ifjúsági kollégium ifjúsági szállássá alakítása, fejlesztése, melynek megvalósítása megújuló energiaforrás használatával, napelemek elhelyezésével történne, az elektromos áramot az épület maga termelné ki.

  • Gondozói Ház

Egy régi kastély épületében az idősgondozás megvalósítása, valamint hajléktalan szálló kialakítása.

  • Szépasszonyvölgyben

A kiemelt turisztikai létesítmények közé tartozik, jelentős a látványosságban. Fontos az értékvédelem, a csapadékelvezetés, ezáltal a pincék megóvása. A völgyben egy 300 férőhelyes szabadtéri színpad felállítása. Ezenkívül természeti környezet megóvása, túraútvonalak kijelölése, kalandpark, emlékszoba, gyerekmegőrző létesítése.

  • Egri Agora

Kulturális fejlesztés, multifunkcionális központ kialakítása. 3 szintes épület van tervbe véve, amelynek fő előadóterme 600 fő befogadására lenne képes. Rendelkezne garázzsal, öltözőkkel, oktatási és tánctermekkel, többfunkciós teremmel. Ide költözne a városi televízió és rádió is.

  • Dobó tér

A tér rehabilitációjához 20 projektelem tartozik. Városi dísz- és rendezvénytér kialakítása. Emellett fontos a közműfejlesztés, burkolat csere, kerékpárút kialakítása, új híd építése.

Az előadás zárásaként elhangzott, hogy a cél az egriek szükségleteinek, „kívánságainak” igényeinek kielégítése. Nagyon sok támogatás 90-95-100%-ban lefedi a megvalósítás költségeit – amely nagy előny az önkormányzatnak, azonban sok esetben hitelfelvételt kell igénybe venni az önrész előteremtéséhez –, azonban később üzemeltetési gondok alakulhatnak ki. Másik akadály lehet a műemlékvédelem, melyből adódóan törvényi előírások vannak, hogy mit, hogyan lehet felújítani, vagy pedig egyáltalán nem lehet hozzányúlni. Ezen szabályok gyakorta akadályozzák a megvalósítandó projekteket, illetve átszabják a megvalósítást. Továbbá meg kell felelni a pénzügyi szabályozásoknak. A bemutatott projektek közül nagyon sok már a megvalósulás folyamatában van. Az előadást színesítette, hogy egyes elképzeléseknek már láthattuk a látványterveit.

Előadónk a további programokra úgy engedett tovább, hogy Eger látványosságait próbáljuk meg a fejlesztések szempontjából is megnézni, értékelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr533315251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása