Közösség

Partnereink


 


2013.04.02. 11:19 KDSZ

Dr. Lukács Marianna - Magyar Magánnyugdíjpénztárak

Címkék: nyugdíj kurzus Lukács Marianna

Lukács Mariann - A magyar MANYU-pénztárak.jpg

A KDSZ - Közgazdászok a Közpolitikában diákszervezet nyugdíj-politikával foglalkozó kurzusának első alkalmán Dr. Lukács Marianna vezetett be minket a nyugdíjrendszerek (közelebbről a magánnyugdíjpénztárak) világába. Az előadás során sokat megtudhattunk a magánnyugdíjpénztárak magyarországi kialakulásáról, működéséről, és jelenlegi állapotukról.

Az előadás elején megismerhettük, hogy milyen körülmények között került bevezetésre a magyar nyugdíjrendszer második pillére 1997-ben. Az első, és egyben legfontosabb érv a magánnyugdíjpénztárak mellett az állami pay as you go (felosztó-kirovó) rendszer fenntarthatatlansága volt. Ezt a rendszer hosszú távon a demográfiai változások, a foglalkoztatottság stagnálása, és az itthon jelentős mértékű feketegazdaság miatt nem lehet finanszírozni.

A második pillér megjelenése eleinte valódi sikersztori volt, hiszen alig félév alatt egymillió munkavállaló lépett be valamelyik pénztárba. Ez a szám az idő előrehaladtával fokozatosan növekedett, és 2010-re hárommillió fölé emelkedett (ekkora már több, mint 3 ezermilliárd forint halmozódott fel a pénztárakban).

Viszont, a rendszer sok tekintetben  gyengén teljesített. A magánnyugdíjpénztárak díjterhelésére a régió országai közül hazánkban volt a legmagasabb, és ehhez a terheléshez megdöbbentően alacsony reálhozamok párosultak. Ez erős összefüggésben volt portfóliójuk tartalmával. A pénztárak kezdetben állampapírokba fektették tőkéjük jelentős részét, 2008-ban azonban - a szabályozás változásának megfelelően - pont a válság előtt vásároltak be a részvénypiacon.

A kormányváltást követően a Fidesz a GDP-arányos államadósság csökkentését tűzte ki célul maga elé, ezért 2010 decemberében „szabad pénztárválasztás” elé állította a lakosságot. Ennek következtében azoknak, akik úgy döntöttek, hogy továbbra is a második pillérben maradnak, a korábbinál lényegesen kedvezőtlenebb kilátásokkal kellett szembenézniük. Az eredmény kézzelfogható, hiszen 2012 végére mindössze 69 112 magánnyugdíjpénztártag maradt, és a felhalmozott vagyon piaci értéke jelenleg 192 milliárd forint.

Összeségben nagyon érdekes, és tanulságos előadáson vehettünk részt, amit köszönünk Dr. Lukács Mariannának. A nyugdíj-politikával foglalkozó kurzusunk legközelebbi alkalmán Németh György a magyar nyugdíjrendszer fenntartahatóságáról fog beszélni. Mindenkit szerettelel várunk akkor is.

Vancsa Milán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr725188480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása