Közösség

Partnereink


 


2013.03.13. 09:06 KDSZ

Polónyi István: Tendenciák a felsőoktatásban

Címkék: felsőoktatás kurzus Polónyi István

2013. március 12-én Polónyi István, hazánk egyik legnevesebb oktatáskutatója járt nálunk, aki a felsőoktatásban folyó jelenlegi tendenciákról tartott előadást felsőoktatás-politikai kurzusunk keretében.

márc12.jpg

Polónyi úr előadását az oktatás és a gazdaság kapcsolatának összefüggéseivel nyitotta, s beszélt a diplomások foglalkoztatottsági helyzetéről, kereseti lehetőségeikről, valamint ezek nemzetközi tendenciáiról is. Mindezzel összefüggésben nem került meg olyan alapkérdéseket sem, mint például, hogy „Baj-e, ha csillagász szolgál ki a McDonald’s-ban?” vagy egyáltalán „Jóléti szolgáltatás-e a felsőoktatás?”. A feltett kérdésekre a jelenlegi kormányzat szemszögéből keresett válaszokat, s ezek segítségével értelmezte annak közpolitikai intézkedéseit is.

Ezt követően szóba került többek között az intézményi autonómia és a tandíj kérdése is. Előbbiről a Professzor úr elmondta, hogy kétfajta értelmezése is létezhet (tudományos-oktatási, illetve gazdasági), s ezzel a közpolitika-csinálóknak is tisztában kell lennie annak érdekében, hogy az esetlegesen felmerülő problémákra adekvát válaszokat tudjanak adni. A tandíj kapcsán előadónk a támogatók mellett foglalt állást, ám felhívta a figyelmet arra is, hogy ezt a kérdést nem lehet függetleníteni a nagypolitika folyamataitól, s az önköltség mellé mindenképpen körültekintően kell kialakítani a kapcsolódó (pl. ösztöndíjak, diákhitel) rendszereket és szabályozásokat is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr215333360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása