Közösség

Partnereink


 


2012.11.20. 17:11 Golovics József

Szakmai konferencia 2012

Címkék: konferencia rendezvény

A KDSZ – Közgazdászok a Közpolitikában diákszervezet
2012. évi szakmai konferenciája

Időpont: 2012. november 23. 14:00-18:00

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem C épület 325.

A konferencia megnyitása: Kemény Kornél (elnök, KDSZ)

I. szekció: Élet a gazdaságban
Levezető elnök: Golovics József (szakmai alelnök, KDSZ)

  • Bihari Csaba: KKV-k alapítási és működési kérdései
  • Kemény Kornél: A kamatos kamat átka, avagy fogságban a gazdaság
  • Bátovszki Márton: Önszabályozás a reklámiparban – elmélet és magyarországi gyakorlat

Kávészünet

II. szekció: Fenntarthatóság és társadalmi felelősség
Levezető elnök: Golovics József (szakmai alelnök, KDSZ)

  • Kurucz Kitti: A csontritkulással küzdő betegek életminőség-felmérése
  • Retezi A. Richárd: A megújuló energiaforrások szerepe a versenyképességben
  • Lakatos Gergő: Ki és hogyan védje meg erdeinket? A Csarna-völgyi eset tanulságai

Kávészünet

III. szekció: Állam és kormányzás
Levezető elnök: Kemény Kornél (elnök, KDSZ)

  • Golovics József: A hallgatói szerződések közgazdaságtana
  • Stork Levente: Diktatúrák és demokráciák eredete
  • Asztalos András: Regionális trendek és katonai együttműködések Kelet- Közép Európában
  • Kovács Olivér: IT a közszolgáltatásokban és versenyképesség

Zárszó

A rendezvény nyilvános, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
Az esemény facebook oldala IDE kattintva érhető el.
Az előadások kivonatai a tovább gombra kattintva olvashatóak.

Az előadások kivonatai

Bihari Csaba: KKV-k alapítási és működési kérdései

Hazánkban egyre égetőbb kérdés a KKV-k helyzete. A cégtemető idén is több tízezer vállalattal gyarapodott, ugyanakkor az újonnan alapított cégek száma hónapról hónapra csökken. Röviden áttekintjük az alapítás nehézségeit és a cég mindennapi működésének néhány útvesztőjét is.

Kemény Kornél: A kamatos kamat átka, avagy fogságban a gazdaság

Az előadás kiindulópontja az, hogy a gazdasági világválság alapvető oka abban a modern pénzrendszerben keresendő, melynek sarkalatos eleme a kamatos kamat mechanizmusa. Semmilyen természetes folyamat nem képes tartósan az exponenciális ütemű növekedésre. Rámutatok, hogy a jelenlegi pénzrendszer annak lényegéből fakadóan szociális és gazdasági válsághoz, valamint a jövedelmi különbségek drasztikus növekedéséhez vezet.

Bátovszki Márton: Önszabályozás a reklámiparban – elmélet és magyarországi gyakorlat

A reklámok már önmagukban is megosztóak, így első lépésben arra keresem a választ, jó-e hogy léteznek. Majd ezután lehetséges szabályozási formáik bemutatása következik, végül az erre a területre vonatkozó magyar gyakorlatot ismertetem.

Kurucz Kitti: A csontritkulással küzdő betegek életminőség-felmérése

A csontritkulás világszerte 200 millió embert érint. Hazánkban 900 ezer főre tehető a betegek száma, melyből a páciensek kevesebb, mint 50%-a tud betegségéről. Ezen adatok tényében fontossá válik a téma vizsgálata. Az életminőséget 3 kérdőív segítségével elemzem, majd hasonlítom össze az átlagos magyar populáció eredményeivel.

Retezi A. Richárd: A megújuló energiaforrások szerepe a versenyképességben

Az előadás bevezetésként bemutatja az aktuális energetikai helyzetet Magyarországon (kisebb kitekintésekkel az Európai Unióra és a világra), majd felvázolja a klasszikus energiahordozók (fosszilis és atom) és a megújuló energiaforrások közti különbségeket, valamint, hogy miben/mikben jobb számunkra a zöldenergia használata (több téren). Végezetül pedig rávilágít Magyarország lehetőségeire, hogy mik azok a tényezők, amikben a megújuló energia segíthet hazánk versenyképességének növelésében.

Lakatos Gergő: Ki és hogyan védje meg erdeinket? A Csarna-völgyi eset tanulságai

2012 tavaszán környezetgazdálkodási konfliktus bontakozott ki a börzsönyi Csarna-völgy kapcsán, ahol az állami erdőgazdaság fát szeretett volna vágni, míg a természetvédelmi kezelést végző nemzeti parki igazgatóság ellenezte ezt. Az előadásban bemutatom a hazai erdőgazdálkodás általános helyzetét és a Csarna-völgyi események lefolyását.

Golovics József: A hallgatói szerződések közgazdaságtana

Az előadás a magyarországi hallgatói szerződésekkel foglalkozik, s többek között arra a kérdésre kíván választ adni, hogy racionális lépésnek tekinthető-e a kormányzat részéről a hallgatói szerződések bevezetése, illetve, hogy az intézkedés megfelelő eszköz lehet-e a kormányzat céljainak eléréséhez.

Stork Levente: Diktatúrák és demokráciák eredete

Miért Angliában alakult ki a modern demokrácia? Miért Németországban a nácizmus? Így kellett történnie vagy alakulhatott volna másképp is?

Asztalos András: Regionális trendek és katonai együttműködések Kelet- Közép Európában

A regionális trendek és katonai együttműködések Kelet- Közép Európában téma, első része összesen 9 kelet- közép európai ország 2000-től napjainkig tartó katonai szervezeti és költségvetési átalakulását elemzi és von le következtetéseket az adott országokról. A második részben Lengyelországot, mint pozitív fejlődési példát vizsgálja nagyobb részletességgel. Végül, de nem utolsó sorban azokról a már létező vagy esetleges katonai együttműködésekről, védelmi programokról szól (P&S programok), amelyek hatékonyan csökkenthetik a kis országok katonai költségvetéseit.

Kovács Olivér: IT a közszolgáltatásokban és versenyképesség

Az itthoni IT és internet-penetráció problémás helyzetének, illetve ennek következményeinek bemutatása, valamint lehetséges megoldási javaslat(ok)  felvázolása, külföldi példákkal. Néhány részlet bővebb kifejtése, illetve a nyerhető előnyök, és növekvő versenyképesség mibenléte a különböző közszolgálati szektorokban.

logo_micro.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr124916805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása