Közösség

Partnereink


 


2012.11.28. 21:21 Golovics József

Magyarország versenyképessége 8. előadás

Címkék: előadás mezőgazdaság vidékfejlesztés versenyképesség kurzus Ángyán József

Versenyképességi kurzusunk 8. előadásán Ángyán József volt a vendégünk, aki a hazai vidékfejlesztés kihívásairól és a magyar mezőgazdaság kitörései lehetőségeiről beszélt nekünk. A rendezvény, melyet az EVK-val közösen szerveztünk, rendkívül sikeresnek bizonyult: az Egyetem I-es előadója csaknem csordultig megtelt hallgatókkal és oktatókkal, akik mind Ángyán úr gondolataira voltak kíváncsiak.

PB214415_compressed_kicsi.jpg

A professzor úr előadásának elején egy nagyon fontos tételt szögezett le: a nemzetek modernkori biztonságát már nem csak a haderő szavatolja, az élelmiszer-, a víz- és az energiaellátottság is legalább ilyen fontos tényezők. Ebből kifolyólag pedig kulcskérdés az, hogy ki birtokolja ezeket az erőforrásokat.

Ángyán úr elmondása szerint éppen ezért komoly érdekütközések is figyelhetőek meg ezen a fronton a globális tőke és a helyi közösségek között. A konfliktusban azonban az állam sem maradhat semleges: döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll. A professzor úr ebben a kérdésben világossá tette álláspontját: az államnak a közjó szolgálatába kell állnia, segítve egy jól működő ökoszociális piacgazdaság kialakulását, melyben a társadalom érdekei és értékei mellett már a környezeti szempontok figyelembe vételével is korlátozni kell olykor a szabad piac működését.

Ezzel összefüggésben a professzor úr kifejtette: bizonyos közösségi feladatok (környezeti, kulturális, foglalkoztatási tényezők) ellátása ugyanúgy részét képezi a mezőgazdaság funkcióinak, mint a termelés ellátása. Ezek közül pedig pontosan az előbbiek azok, amelyek esetében nem elég a piacra hagyatkoznunk, hanem szükség van az állami jelenlétre is: fontos azonban, hogy közpénzt kizárólag ilyen közösségépítő célokra szabad kiadni.

panorámafelvétel3_compressed_kicsi.jpg

Ami pedig a kitörési lehetőségeit illeti, Ángyán úr hangsúlyozta: annak van értelme, ha olyan embereknek adják a földet, akik eleve kötődnek a vidékhez, s akiknek ez a megélhetésük biztosítását jelenti. A gazdálkodók versenyképességét pedig nem a hatalmas birtokok, hanem a szövetkezésben rejlő lehetőségek kell, hogy adják.

Mindez azonban egy új szemléletmódot, s nem utolsó sorban egy jól végrehajtott vidékstratégiát kíván. Olyat, amelyben a szereplőket nem csak a profitszempontok motiválják, s amely képes visszaállítani a korábban megbomlott szerves kapcsolatot a vidék és a város között.

PB214490_compressed_kicsi.jpg

Az előadáson levetített diák IDE kattintva érhetőek el.

Az előadásról készült videófelvétel IDE kattintva tekinthető meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr214932489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása