Közösség

Partnereink


 


2011.10.20. 19:00 Golovics József

Nyelvvizsga a jelentkezéshez

Címkék: oktatás

Kedden került nyilvánosságra a felsőoktatási törvénykoncepció munkaanyaga, melyben az egyik vitatható pont az lehet, hogy a tervezet a felsőoktatásba való bejutáshoz kötelezően előírná, hogy a jelentkezőnek rendelkeznie kell egy középfokú nyelvvizsgával.

A rendelkezés nem azért problémás, mert erős követelmény lenne egy egyetemre igyekvő fiataltól megkövetelni a nyelvismeretet, hanem azért, mert sértheti az egyenlő hozzáférés elvét, indokolatlan akadályokat állíthat bizonyos hátrányos helyzetben lévő személyek elé. Ezért a következő szempontokat érdemes megfontolni:

  • Minden középiskolában biztosítani kell a megfelelő színvonalú nyelvoktatást. Igaz, ezt már az egységes érettségi követelmények is előirányozták, tényleges megvalósulásával kapcsolatban azonban lehetnek kétségeink. Ezután viszont még inkább fontos lesz, hogy ugyanolyan eséllyel sajátíthasson el egy idegen nyelvet a kistelepülés középiskolájába járó diák is, mint a budapesti elitgimnáziumok tanulói, mert ellenkező esetben az állam diszkriminációt hajtana végre az előbbiekkel szemben.
  • Az államnak biztosítania kellene minden érettségiző számára egy ingyenes nyelvvizsgázási lehetőséget, ugyanis senkit sem érhet hátrány a felsőoktatáshoz való hozzáférés tekintetében azért, mert szegényebb családból származik, s nem tudja kifizetni a vizsga költségeit.
  • Még ha az előző pont teljesül is, az állam akkor sem feledkezhet meg azokról a jelentkezőkről, akik a rendelkezés életbelépése előtt érettségiztek, ám csak utána döntöttek úgy, hogy jelentkeznek a felsőoktatásba. Kézenfekvő megoldás lenne számukra is biztosítani egy ingyenes vizsgalehetőséget, azonban belátható az, hogy ez számtalan visszaélésre adna esélyt.

Mindezt összevetve még azzal, hogy a magyar állampolgárok nyelvismereti szintje egyébként is alapos fejlesztésre szorul, célszerűbb lenne az effajta szűrő alkalmazása helyett a közoktatásban vezetni be reformokat a nyelvtudás emelése érdekében. Ennek megfelelően pedig jobb lenne a közoktatásból kifele mutató szűrőt, az érettségit átalakítani olyanná, mely képes minőségi jelzést adni a fiatalok nyelvismeretéről.

A cikk eredeti formájában a leviathan.blog.hu oldalon került közlésre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr813315432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása