Közösség

Partnereink


 


2011.10.30. 18:19 KDSZ

Hajléktalan-ellátás a gyakorlatban

Címkék: rendezvény hajléktalan

Szabó Réka írása:

Október 26-án Barczikay Tamás segítségével megrendezésre került a KDSZ szervezésében a Hajléktalan ellátás a gyakorlatban c. előadás.  A téma nem csak diákszervezeti tagokat érdekelt, külsős vendégek is szép számban megjelentek a programon.

Az előadás két részből tevődött össze, először a Flaszter népe című magyar dokumentumfilmet néztük meg. A vetítés meglehetősen gondolatindító volt és sok kérdést vetett fel a látogatókban. A kisfilmben két hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkás mindennapjait mutatták be, akik Budapest utcáit járják éjjel-nappal segítséget nyújtva az arra rászorulóknak. A forgató operatőr páros a hajléktalan élet négy különböző formáját interjúkon keresztül ábrázolta, a film szereplői meséltek a múltjukról, a jelen életükről és jövőbeli vágyaikról. Voltak, akik saját hibájukból, voltak, akik önhibájukon kívül kerültek elhagyatott laktanyákba, belvárosi kapualjakba.

A filmet mindenkinek ajánlanám, aki az utcán hajléktalanok mellett elsétálva egyszer is elgondolkozott azon, hogy vajon ez a szerencsétlen emberek hogyan jutottak el az életben addig, hogy otthon nélkül kell élniük a mindennapjaikat.

Az előadás második részében Surányi Ákos és Dénes Gábor a Twist Olivér Alapítvány alkalmazásában álló szociális munkás mutatta be az ellátás aktuális felépítését és lehetőségeit Magyarországon.  A beszélgetés alatt a hallgatóság választ kaphatott a vetítés közben bennük megfogalmazódott kérdésekre. Szó esett a jelen és rendszerváltás utáni kezdeti helyzetekről, a nyugati országok ellátási szisztémájáról, illetve a magyar hajléktalan probléma helytelen állami kezeléséről. Az előadók pontos képet tudtak festeni a hajléktalan szállókon lezajló mindennapos történésekről, hiszen mind a ketten aktívan az Twist Olivér Alapítvány egyik éjjeli melegedőhelyén dolgoznak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, a témával kapcsolatban további előadások lesznek látogathatóak.

Bátorítanék mindenkit, hogy nézze meg ezeket, ha ideje engedi, hiszen aktuális és megoldatlan problémákról beszélgetünk, amikkel kapcsolatban a közeljövőben biztosan számíthatunk kormányzati intézkedésekre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr773340692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása