Közösség

Partnereink


 


2012.05.02. 15:51 KDSZ

Szakpolitikák szakértői - 6. előadás

Címkék: kurzus Szakpolitikák szakértői Kasza György

Április 4.-én diákszervezetünk 21 tagjának volt szerencséje Kasza György érdekfeszítő „Szerethető-e az államigazgatás NFÜ-s szemmel” című előadásának szem és fültanúja lenni. Az NFÜ osztályvezetőjének nem jelentett kihívást a résztvevők figyelmének felkeltése és és az előadás témájára való ráhangolásuk, mert már a legelején elgondolkodtató kérdéseket intézett a közönség felé. Olyan kérdéseket, mint például, hogy „Milyen lehet egy minisztériumi vagy államigazgatási szerv légköre?”

(Hajdú Diána írása)

 

A kezdeti ráhangolás után, a KDSZ résztvevő tagjai betekintést nyerhetett a 2004 óta létező, majd 2006 óta pedig ügynökségként működő, körülbelül 500 fős munkaerő állománnyal rendelkező NFÜ mindennapi működésébe, feladatai és hatásköreibe is egy kicsit közelebbről.

Az általános információk után Kasza György megosztotta véleményét arról is, hogy szerinte miért érdemes az NFÜ-be dolgozni. A következő elemeket érdemes kiemelni felsorolásából:

  • ·         Az NFÜ-nél „van a pénz”

    Az Európai Uniós források döntő többségéről (az agrár területet nem számítva) az NFÜ dönt, míg a szaktárcák kezében relatíve jelentéktelen mennyiségű forrás van. Az NFÜ hatáskörébe tartozik a források elosztásának koordinálása és a kiosztás kapcsán szóló végső döntés meghozatala. Mondhatni az NFÜ megkerülhetetlen.

 

  • · A hierarchikus, minisztériumi rendszertől egy kicsit kijjebb helyezkedik el az NFÜ rendszere

    Az NFÜ-t úgy is körül lehetne írni, hogy egy államigazgatási szereplő, de mégis úgy működik, mint egy cég, mert nem olyan erős az alá és fölérendeltségi viszony, mint például a Minisztériumok esetében. Szabadabban tud működni, relatív nagyobb a függetlensége.

 

  • ·       A fejlesztések sokszínűségéből adódóan rengeteg területre nyílik lehetőség rálátni.

    Az Európai uniós fejlesztések forrásainak majdnem egésze az NFÜ-n keresztül megy át, ezért igazán sokrétű azon területek száma, amire rálátással bír.

Természetesen, ahol fény van, ott mindig kell, hogy árnyék is legyen. Az NFÜ-ben való tevékenykedésnek is vannak kihívásai a felsorolt pozitívumok mellett.  Kasza György szerint a következő tényezők nehezítik meg az NFÜ mindennapi működését:

  • Az operatív működést segítő jogszabályok hiánya, annak ellenére, hogy általánosságban túlszabályozottság jellemzi az NFÜ tevékenységét (60-70 rá vonatkozó jogszabály).
  • Adminisztrációs nehézségek.
  • A jogosítványok hiányában, az NFÜ-nek nagyon kevés vagy szinte semmi joga nincs ahhoz, hogy közvetlenül a kedvezményezettel tudjon kommunikálni, kapcsolatba lépni. Ez a kommunikáció az esetek többségében nagyon fontos lenne, hiszen így megelőzhető lenne, hogy a projektmenedzsmentre képtelen szervezeteket segíteni tudják abba, hogy a kapott EU-s forrásokat határidőn belül el tudják költeni és azok ne vesszenek el ennek lejártával.

A jelen lévők igen hasznos információkat hallhattak még a szervezet éves prioritásairól is (szabályosság javítása, hatékonyság javítása, felkészülés a következő programozási időszakra) és az OP-k végrehajtási problémáiról is.

Köszönjük szépen Kasza Györgynek, hogy elfogadta a KDSZ – Közgazdászok a Közpolitikában meghívását, s hogy előadásával növelte a szervezet tagjainak tudásállományát!

A kurzus ötödik előadása sajnálatos módon elmaradt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr824484527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása