Közösség

Partnereink


 


2012.12.02. 15:26 KDSZ

Tárgyaláslátogatás

Címkék: tárgyalás látogatás

2012. november 28-án a KDSZ – Közgazdászok a Közpolitikában diákszervezet érdeklődő különítménye egy közigazgatási eljárás tárgyalására látogathatott el. A Fővárosi Ítélőtábla második kerületi székhelyén tartották a tárgyalást, Borsainé dr. Tóth Erzsébet bírónő asszony és tanácsa vezetésével. Igen érdekes versenyjogi perbe sikerült bepillantást nyernünk, mely a L’Oreal Magyarország és a Gazdasági Versenyhivatal között zajlott.

(Király András írása)


Az alaphelyzet az volt, hogy a Versenyhivatal megbüntette a L’Orealt több súlyosan jogsértőnek ítélt reklám miatt még 2006-ban. Ezt pedig nem hagyta annyiban a nagyvállalat és beperelte a Versenyhivatalt. A majd 6 év alatt, ameddig az ügy tartott mindkét fél igyekezett bebizonyítani a másik fél tévedését, szakértőket citáltak, európai joggyakorlatra hivatkoztak. Végül az Ítélőtábla a Gazdasági Versenyhivatalnak adott igazat, a L’Orealt pedig a perköltség és szakértői költségek megtérítésére kötelezte, illetve elrendelte, hogy a Versenyhivatal által kiszabott büntetés kerüljön újra megállapítása, ennek mértéke maximum 1 milliárd 200 millió forint lehet. A tárgyalást követően tanácselnök asszony elbeszélgetett egy kicsit csoportunkkal, rámutatva –többek közt- a joggyakorlat lassúságára és a különböző jogszabályok többféle értelmezhetőségére. Szívélyességét ezúton is köszönjük!

Ezt követően érkezett hozzánk Dr. Sára Katalin tanácselnök asszony, aki röviden ismertetett egy általa tárgyalt közbeszerzési ügyet. Ennek tárgya egy infrastruktúrafejlesztésre kiírt Európai Uniós pályázat volt, melynek kiírását megtámadta egy németországi anyavállalattal rendelkező magyar leányvállalat, mondván, hogy az jogsértő, mivel kizárja őket a versenyből. Az egyik pályázati feltétel az volt, hogy a vállalatnak az utolsó három évben nyereségesnek kellett lennie, amely feltételt az érintett cég nem tudta teljesíteni, mert a német anyacég mindig kivette és otthon használta fel a megtermelt profitot. Az ügy legutolsó fejleménye egy az Európai Bíróság által megküldött ítélet az ügyben, melyben leírja, miként kell értelmeznie a magyar bíróságnak az európai jogszabályokat, és, hogy miként alkalmazza azokat. Ennek tükrében a keresetet benyújtó cég hamarosan elutasításra számíthat…

Összefoglalva egy nagyon érdekes napon vagyunk túl. Mindenképpen érdekes és hasznos volt megtapasztalni, hogyan működnek a bíróságok, milyen mozgatói vannak a bíróknak, ügyvédeknek, milyen protokoll szerint zajlik egy tárgyalás. Ki kell emelni Dr. Sára Katalin bírónő asszony hatalmas segítségét, aki megszervezte számunkra ezt a lehetőséget, és aki nyitottnak mutatkozott egy esetleges jövőbeli újabb látogatás lebonyolítására is! Köszönjük!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr634943046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása